Kjøkken

Kjøkkenet er samlingsplassen i boligen.

Mange branner starter på steketoppen eller i stekeovnen, årsaken kan være at man glemmer, går i fra, sovner eller man rett og slett er uoppmerksom en liten stund når man lager mat. Dette er nok til at en brann kan utvikle seg.

 

Slå av steketoppen eller stekeovnen dersom du forlater kjøkkenet.

Vi anbefaler å montere en komfyrvakt, den vil varsle med lyd og skru av strømmen til komfyren, dersom uhellet skulle være ute.

Film om hvordan en komfyrvakt fungerer:

Har du en gryte med olje med høy temperatur, lønner det seg å ha lokket til gryten like ved, i tilfelle en brann skulle oppstå.

Dersom det oppstår brann i gryten med olje, legg lokket på, trekk den til siden og skru av strømmen, vent til temperaturen går ned og brannen vil slokke seg selv.

 

Brannteppe, pulver- eller skum-apparat er også lurt å ha i nærheten.

Viste du at bakepulver kan brukes som slokkingsmiddel?

Matlaging på komfyr

Her er noen gode råd for å ta vare på brannsikkerheten:

 

Hovedregel

Hold alltid oppsikt med en komfyr som står på.

 

Koking

Bli i kjøkkenet til maten koker opp, og skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet. Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker. La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.

 

Steking

Ved steking blir temperaturen gjerne høyere enn ved koking, og fett/olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt. Du bør derfor oppholde deg i umiddelbar nærhet til komfyren hele tiden mens du steker med sterk varme. Ha et lokk lett tilgjengelig. Dette kan du raskt dekke gryten eller stekepannen med dersom fettet/oljen antenner.

 

 

Frityr/smult

Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor, og du bør stå ved komfyren hele tiden. Vær forsiktig med temperaturen, slik at oljen ikke tar fyr. Skulle uhellet skje, forsøk aldri å slokke flammene ved hjelp av vann. Det vil gi en eksplosjonsartet brann med fatale konsekvenser. Ha heller et lokk som dekker hele gryten lett tilgjengelig. Dersom det oppstår flammer, legg lokket over gryten, slå av komfyren og trekk gryten forsiktig av platen. La den stå og avkjøles.

 

Ventilator

De fleste har en ventilator med avtrekksvifte montert over komfyren. Over tid samler det seg store mengder fett her. Det er svært viktig at ventilatoren rengjøres jevnlig. Mange branner har startet fordi strålevarme eller flammer fra komfyren har antent fettet i ventilatoren.

 

Matlaging og alkohol

Dessverre skyldes mange branner kombinasjonen av koking/steking og høyt alkoholinntak. I beruset tilstand blir man mindre oppmerksom, man har lettere for å glemme at komfyren står på, og sjansen er også større for at man sovner fra hele matlagingen. Alkohol og bruk av komfyr passer altså dårlig sammen. Overlat matlagingen til en som er noenlunde edru!

Klikk for å send epost:

@